www.

apunts

.cat

taoisme

 

A nivell Oriental, es considera que la primera ciència o doctrina que va existir al mon va ser el Taoisme.

 

Del Taoisme van sorgir el Tantra, totes les religions hinduistes, Sankhia, Budisme.

 

El Taoisme és la integració amb la naturalesa, tendència innata en la persona, tot i que es pot anar perdent.

 

El Taoisme neix a Xina, no se sap exactament quan, fa uns 4000 anys aproximadament.

 

Les tribus índies nord-americanes tenen moltes practiques i idees filosòfiques típicament Taoistes.(La mare terra, el respecte a la terra, la terra és de tots) Possiblement van arribar de la Xina a traves de l’estret de Bering.

El Tao té tres etapes importants a Xina:

 

 

El Tai-chi neix a partir del segle primer, aproximadament, com a complement entre el treball mental i físic. A partir del Tai-chi es desenvolupen les arts marcials, com a sistema de defensa.

 

El Tao gira sempre sobre el principi de les polaritats, Yin i Yang, que estableix que alguna cosa i res, dintre i fora, blanc i negre, ple i buit, vigília i son, existència i no existència, son mútuament necessaris.

 

“Quienes dicen poseer el bien sin su correlativo el mal, un buen gobierno sin su correlativo mal gobierno, no comprenden los grandes principios del universo y la naturaleza de toda la creación. Es lo mismo que hablar de la existencia del cielo sin hablar de la tierra, o del principio negativo sin el positivo, lo que resulta claramente imposible. Sin embargo la gente continua discutiendo esto sin parar, dichas personas deben ser necias o picaras.”   Chuan Tzu

 

El Taoisme parteix del principi de que si tu no pots confiar en l'ésser humà i en la naturalesa, és que tampoc pots confiar en tu mateix.

 

El Tao té tres principis fonamentals:

 

 

“Dejad que el oído oiga lo que quiere oír, que el ojo vea lo que quiere ver, que la nariz huela lo que quiera oler, que la boca diga lo que quiera decir, dejad que el cuerpo goce de toda la comodidad que anhela i que la mente actúe como quiera, lo que la boca desea es hablar de lo que es verdadero i de lo que es falso y si no puede expresarlo se anula el conocimiento, lo que el cuerpo desea para su comodidad es la calidez y la buena comida, obstaculizar su deseo significa lo que es natural y esencial al hombre, lo que la mente quiere es libertad para errar por donde le plazca y si no tiene esta libertad la naturaleza del hombre se ve anulada y obstaculizada, los tiranos y los opresores nos anulan en cada uno de estos modos, destituyamoslos y aguardemos dichosos a que venga la muerte.”    Lieh-tzu

 

Tres energies son reconegudes pel Tao:

 

 

S’ha de procurar que les tres estiguin harmonitzades mitjançant el coneixement i l’experimentació de tot lo dit anteriorment.

 

La sexualitat en el Taoisme és molt semblant al Tantra.