www.

apunts

.cat

sèrie rishikesh

 

Rishikesh està situada als peus de l'himàlaia, al nord de l’Índia, a la regió d'Uttaranchal. Envoltada de muntanyes i atravessada pel riu Ganges, és una ciutat santa, totalment vegetariana, capital mundial del Hatha Ioga i lloc important de pelegrinatge pels hindús.

Rishikesh atreu a milers de turistes cada any, que venen a cercar la pau mental i espiritual, decebuts per la buidor de la vida moderna. Hi ha molts temples al llarg del riu Ganges, alguns antics, altres de moderns. Rishikesh és important no tant sols com a lloc de pelegrinatge associat al Ramaiana, sinó també com a seu de molts centres importants del pensament i espiritualitat hindú, i de destacats ashrams de ioga, entre ells el de Swami Sivananda, creador de la sèrie Rishikesh.

swami sivananda

 

Swami Sivananda (Kuppuswami) va néixer el 8 de setembre de 1887, en un poblat al sud de l’Índia en una família ortodoxa de brahmans.

Des de molt jove el seu pare li transmet la tradició vèdica, mostrant una inclinació natural cap a l’estudi i pràctica de la filosofia Vedanta. Posseïa una ment excepcionalment oberta i lliure de prejudicis. Estudia medicina, mogut pel seu desig de servei, i exerceix la seva professió allà on sigui més necessari. El 1913 viatge a Malàisia on dirigeix l’hospital d’una plantació de cautxú, atenent amb gran dedicació als pobres i treballadors de la plantació. Gracies al regal d'un llibre de filosofia Vedanta per part d’un Sadhu, i al sentiment de que aquesta forma d’ajudar a la gent no era suficient, decideix retirar-se de la professió mèdica i opta per renunciar.

 

Inicia un viatge d’un any per l'Índia, que finalitza a Rishikesh, on és iniciat en l’ordre de Sanyasis, a primers de juny de 1924, amb el nom de Swami Sivananda Saraswati pel seu guru Swami Vishvananda Saraswati. Durant set anys es dedica bàsicament a meditar, atenent també a persones malaltes en una petita clínica on treballa. Lentament es van agrupant deixebles al seu voltant. A partir de 1930 realitza freqüents viatges sacsejant cors i ànimes amb el seu gran magnetisme, forta veu i gran poder d’oratòria.

Allà on anava realitzava cants, lectures, i ensenyava a la gent com mantenir-se sans i forts per mitjà de la pràctica d’asanes, pranaiames i kriyas ioguiques.

 

Mentre tant a Rishikesh s’incrementa el nombre de deixebles al seu voltant, poc a poc es va formant un ashram, que es funda el 1932. Més tard funda la “Societat de la Vida Divina” el 1936, i l’Acadèmia de Ioga Vedanta, amb el propòsit d’acostar els ensenyaments del Vedanta al major nombre de persones possible. Publica més de 300 llibres on es difonen les tradicionals ensenyances del Vedanta.

Les ensenyances de Swami Sivananda combinen els diferents camins del Ioga en el que es coneix com a “Ioga de síntesis”. La seva ensenyança la resumeix en sis paraules “Serveix, estima, dona, purifica’t, medita, realitza’t”.

 

La seva pròpia vida és un exemple brillant de servei cap a tota la humanitat. Té seguidors escampats per a tot el món, de totes les nacionalitats i religions.

 

Swami Sivananda va ser un Jivanmukta (ànima alliberada) reconegut en tot el món, que va entrar en Mahasamadhi (deixà el cos físic) el 14 de juliol de 1963.

consells

 

 

 

sèrie rishikesh

                       sarvangasana                                                   halasana

                         matsyasana                                             paschimottanasana

                        bhujangasana                                              shalabhasana

                          dhanurasana                                        ardha matsyendrasana

                                                            shirshasana