www.

apunts

.cat

dharana

 

Concentració. La capacitat de dirigir la ment.

És important despertar primer l’atenció. La ment ha d’estar atenta, ja que s’han d’eliminar tots els pensaments que ens distreguin de la concentració.

tatrac

 

Són diferents exercicis per desenvolupar la concentració.

Consisteix en la fixació de la ment en un punt, sense ànim de conèixer.

Abans de fer qualsevol Tatrac és important fer una bona relaxació. La posició és assentat amb les cames creuades o en diamant i les mans a sobra les cuixes, amb els palmells cap amunt. S’ha de mantenir la concentració en l’objecte escollit i eliminar qualsevol pensament que aparegui.

 

1. Bhru Madhy Dristi.

Dirigir la mirada entremig de les celles. Concentració en aquest punt i eliminar tots els pensaments que sorgeixin.

 

2. Nasagra Dristi.

Dirigir la mirada a la punta del nas. Concentració en aquest punt i eliminar tots els pensaments que sorgeixin.

 

3. El de la moneda.

Posem una moneda al front i la deixem una estona. Després baixar una mica el cap de manera que caigui la moneda i observar les sensacions que es produeixen en el lloc on hi havia la moneda. Eliminar qualsevol pensament que aparegui.

 

4. El del punt.

Ens situem a uns 80 cm. del punt, de manera que el punt quedi uns 20cm. per sobra del nivell dels ulls. Obrim be els ulls i concentrem la mirada en el punt, sense parpellejar, fins que caigui una llàgrima. Aleshores ens fem un massatge als ulls amb els palmells de les mans, els deixem tancats i ens concentrem en la imatge del punt en negatiu, fins que desaparegui. Eliminar qualsevol pensament que aparegui.

 

 

 

 

 

 

 

5. El de l’espelma.

Ens situem a uns 80 cm. de l’espelma, de manera que la flama quedi a la mateixa alçada dels ulls o una mica més baixa. Tenim que concentrar la mirada en el cor de la flama, i fem el mateix que en el Tatrac del punt. Evitar les corrents d’aire perquè la flama no es mogui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. El de les pulsacions.

Sentir les pulsacions en els dits grossos, primer el d’una mà i després l’altra. Eliminar qualsevol pensament.