www.

apunts

.cat

asana

 

Asana és qualsevol postura que es pot mantenir llarg temps, sense esforç, amb concentració mental i control de la respiració.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El ioga comença en el moment que un s’aïlla del món exterior i dirigeix l’activitat cap al seu interior. L’element “interiorització” és, doncs, el primer element del ioga i de les asanes.

Les asanes presenten una fase dinàmica i una estàtica.

La immobilitat és un element essencial en la postura, el que permet una presa de consciència total del cos i oblidar el món exterior. Si a un muscle se’l deixa estirar passivament, el sistema nerviós, darrera del muscle, s’allibera de crispacions i stress.

La immobilitat prolongada modifica també la circulació sanguínia per ella mateixa i pel pes de la gravetat que porta la sang a regions del cos condicionades per l’asana.

Sense esforç; Les asanes no són coses a “fer”, són coses que s’han de deixar “que es facin”. Només els muscles que han de treballar son els que es necessiten per mantenir-la.

La respiració és un element essencial tant en les asanes com en tot el ioga. Cada asana envia la respiració a una part determinada del cos. Ens correspon a nosaltres adonar-nos d’això en la pràctica (concentració mental). Existeixen diferents sistemes de respiració en les asanes: respirar normalment, controlar la respiració, fer ujjayi, igualar inspiració i expiració i fins i tot retenir la respiració.

 

La practica d’asanes, complint les condicions anteriors, obra els nadis perquè pugui circular l’energia, que la respiració s’encarrega d’alimentar. Això fa revitalitzar totes les cèl·lules, òrgans i teixits del nostre cos.